Uczniowie i studenci bardzo często skarżą się na problemy z pamięcią. Być może pojawiają się one pod wpływem nadmiaru nauki, ale czasem może być to nieprawidłowa dieta, tryb życia lub czynniki zewnętrzne. Co jest dobre na pamięć i koncentrację? O jakie składniki warto uzupełnić dietę? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Wszystko zostało wyjaśnione poniżej!
Praca mózgu a nawyki żywieniowe
To jakie składniki znajdują się w diecie uczniów i studentów nie tylko ma zaspokoić głód. Ale też poprawić pracę mózgu. Bardzo często młodzi ludzie nie przykładają większej uwagi do tego, jakie produkty znajdują się na ich talerzach i jaki mają wpływ na zdrowie, pamięć, koncentrację i funkcjonowanie całego organizmu.
Zresztą podobnie do swojej diety podchodzą dorośli. Żyją w ciągłym biegu i nie zaprzątają sobie myśli tym, co jedzą. Posiłki pozbawione witamin i minerałów odżywczych nie sprawią, że człowiek będzie czuł się w pełni sił. Jego mózg nie będzie pracował na pełnych obrotach. W związku z tym należy uwzględnić najważniejsze aspekty.
- Spożywanie regularnych posiłków. Każdy z nich dostarcza energii do organizmu, a jej brak powoduje, że pamięć i koncentracja słabną. Wiele osób decyduje się na rezygnację ze śniadania, ponieważ zaspali lub chcą pospać chwilę dłużej. Jednak badania jasno pokazują, że w ten sposób mózg nie może pracować, ponieważ nie dostał swojego „paliwa”. Niestety w takiej sytuacji nauka i praca przychodzą z trudem.
- Unikanie nadmiaru cukru. Mimo że cukier jest potrzebny organizmowi, to w nadmiarze może prowadzić do pogorszenia jakości pamięci krótkotrwałej i luk w niej. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie dużej ilości cukru powoduje gorszą pracę mózgu. Zresztą ta reguła dotyczy także soli.
- Odpowiednia ilość spożywanych płynów. Niedostarczanie do organizmu potrzebnej dawki wody może skutkować niewielkim odwodnieniem, i ostatecznie prowadzić do problemów z pamięcią i koncentracją. Z diety warto wyeliminować alkohol, ponieważ jego spożycie powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu i uszkodzenia pamięci.
Jaka dieta poprawi pamięć i koncentrację?
Jeżeli pojawiają się problemy z pamięcią i koncentracją, to całkiem możliwe, że odpowiedzialna jest za to nieprawidłowa dieta. Dlatego osoba zmagająca się z takimi kłopotami, powinna bliżej przyjrzeć się produktom, które spożywa na co dzień, jakie wyeliminować i jakie wprowadzić. Do pracy mózgu niezbędne są:
- Węglowodany złożone. Przede wszystkim biorą udział w spalaniu tkanki tłuszczowej i są odpowiedzialne za utrzymanie poziomu krwi i insuliny na właściwym poziomie. Jednak najważniejsze jest to, że stanowią paliwo dla mózgu. Ich źródłem są, choćby: ryż, owoce i warzywa, makaron pełnoziarnisty, bataty, pieczywo pełnoziarniste, kasze, otręby i rośliny strączkowe.
- Zdrowe tłuszcze. Występują w orzechach, pestkach, rybach, oleju rzepakowym i lnianym oraz w oliwie z oliwek. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego działania mózgu.
Jakie witaminy i składniki odżywcze poprawiają pamięć i koncentrację?
W diecie na poprawę pamięci i koncentracji należy zadbać także o odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych. Do najważniejszych należą:
- Potas jest współodpowiedzialny za dotlenienie mózgu. Wspiera też pracę układu nerwowego i mięśniowego. Można go znaleźć, choćby w pomidorach, soi, batatach, ziemniakach, szpinaku, burakach i fasoli.
- Magnez poprawia pamięć i ułatwia przyswajanie nowych informacji. Dlatego jest niezbędnym składnikiem diety. Doskonałym źródłem pierwiastka jest ciemne pieczywo i czekolada, awokado, soczewica i otręby.
- Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za działanie przeciw starzeniu się komórek nerwowych. Witaminy są obecne w rybach, szpinaku, nabiale, orzechach i szpinaku.
Jakie suplementy diety na pamięć warto kupić w aptece?
Bardzo trudno jest tak dobierać produkty spożywcze, aby dostarczały do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i składników. Na szczęście w aptekach dostępnych jest wiele różnych preparatów w postaci kapsułek. Mogą one poprawić ludzką pamięć i nie mają negatywnego wpływu na zdrowie.
Bardzo często w takich suplementach diety jednym z głównych składników jest żeń-szeń. Jest to roślina, która wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Jednak najważniejsze jest to, że poprawia pamięć i koncentrację.
Co prawda, suplementy diety z żeń-szeniem zaleca się stosować w okresie zmniejszonej odporności, ale ilość nauki może powodować, że organizm się osłabia i jest w tym czasie bardziej narażony na infekcje i choroby. Dobrym sposobem na zmniejszenie tego ryzyka jest właśnie zakupienie produktu w aptece i łykanie kapsułek zgodnie z zaleceniami dostępnymi na ulotce.
Dodatkowo zimą i jesienią warto też suplementować najpotrzebniejsze witaminy, o ile nie są one dostarczane do organizmu wraz z posiłkami. Przed zakupem jakiegokolwiek produktu warto przeprowadzić kompleksowe badania, które wykażą, jakich składników nam brakuje.
O, idealny artykuł akurat na egzaminy ósmoklasisty! Muszę pokazać go córce i wręcz nakazać jeść warzywka! Dzięki!