Dieta dla uczniów i studentów, czyli co jest dobre na pamięć i koncentrację

Smoothie z zielonych warzyw

Uczniowie i studenci bardzo często skarżą się na problemy z pamięcią. Być może pojawiają się one pod wpływem nadmiaru nauki, ale czasem może być to nieprawidłowa dieta, tryb życia lub czynniki zewnętrzne. Co jest dobre na pamięć i koncentrację? O jakie składniki warto uzupełnić dietę? Na co jeszcze zwrócić uwagę? Wszystko zostało wyjaśnione poniżej!

Praca mózgu a nawyki żywieniowe

To jakie składniki znajdują się w diecie uczniów i studentów nie tylko ma zaspokoić głód. Ale też poprawić pracę mózgu. Bardzo często młodzi ludzie nie przykładają większej uwagi do tego, jakie produkty znajdują się na ich talerzach i jaki mają wpływ na zdrowie, pamięć, koncentrację i funkcjonowanie całego organizmu.

Zresztą podobnie do swojej diety podchodzą dorośli. Żyją w ciągłym biegu i nie zaprzątają sobie myśli tym, co jedzą. Posiłki pozbawione witamin i minerałów odżywczych nie sprawią, że człowiek będzie czuł się w pełni sił. Jego mózg nie będzie pracował na pełnych obrotach. W związku z tym należy uwzględnić najważniejsze aspekty.

  • Spożywanie regularnych posiłków. Każdy z nich dostarcza energii do organizmu, a jej brak powoduje, że pamięć i koncentracja słabną. Wiele osób decyduje się na rezygnację ze śniadania, ponieważ zaspali lub chcą pospać chwilę dłużej. Jednak badania jasno pokazują, że w ten sposób mózg nie może pracować, ponieważ nie dostał swojego „paliwa”. Niestety w takiej sytuacji nauka i praca przychodzą z trudem.
  • Unikanie nadmiaru cukru. Mimo że cukier jest potrzebny organizmowi, to w nadmiarze może prowadzić do pogorszenia jakości pamięci krótkotrwałej i luk w niej. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie dużej ilości cukru powoduje gorszą pracę mózgu. Zresztą ta reguła dotyczy także soli.
  • Odpowiednia ilość spożywanych płynów. Niedostarczanie do organizmu potrzebnej dawki wody może skutkować niewielkim odwodnieniem, i ostatecznie prowadzić do problemów z pamięcią i koncentracją. Z diety warto wyeliminować alkohol, ponieważ jego spożycie powoduje nieodwracalne zmiany w mózgu i uszkodzenia pamięci.
Woda z cytryną w dzanku
Źródło: Pixabay

Jaka dieta poprawi pamięć i koncentrację?

Jeżeli pojawiają się problemy z pamięcią i koncentracją, to całkiem możliwe, że odpowiedzialna jest za to nieprawidłowa dieta. Dlatego osoba zmagająca się z takimi kłopotami, powinna bliżej przyjrzeć się produktom, które spożywa na co dzień, jakie wyeliminować i jakie wprowadzić. Do pracy mózgu niezbędne są:

  • Węglowodany złożone. Przede wszystkim biorą udział w spalaniu tkanki tłuszczowej i są odpowiedzialne za utrzymanie poziomu krwi i insuliny na właściwym poziomie. Jednak najważniejsze jest to, że stanowią paliwo dla mózgu. Ich źródłem są, choćby: ryż, owoce i warzywa, makaron pełnoziarnisty, bataty, pieczywo pełnoziarniste, kasze, otręby i rośliny strączkowe.
  • Zdrowe tłuszcze. Występują w orzechach, pestkach, rybach, oleju rzepakowym i lnianym oraz w oliwie z oliwek. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego działania mózgu.

Jakie witaminy i składniki odżywcze poprawiają pamięć i koncentrację?

W diecie na poprawę pamięci i koncentracji należy zadbać także o odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych. Do najważniejszych należą:

  • Potas jest współodpowiedzialny za dotlenienie mózgu. Wspiera też pracę układu nerwowego i mięśniowego. Można go znaleźć, choćby w pomidorach, soi, batatach, ziemniakach, szpinaku, burakach i fasoli.
  • Magnez poprawia pamięć i ułatwia przyswajanie nowych informacji. Dlatego jest niezbędnym składnikiem diety. Doskonałym źródłem pierwiastka jest ciemne pieczywo i czekolada, awokado, soczewica i otręby.
  • Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za działanie przeciw starzeniu się komórek nerwowych. Witaminy są obecne w rybach, szpinaku, nabiale, orzechach i szpinaku.

 

Jakie suplementy diety na pamięć warto kupić w aptece?

Bardzo trudno jest tak dobierać produkty spożywcze, aby dostarczały do organizmu wszystkich niezbędnych witamin i składników. Na szczęście w aptekach dostępnych jest wiele różnych preparatów w postaci kapsułek. Mogą one poprawić ludzką pamięć i nie mają negatywnego wpływu na zdrowie.

Bardzo często w takich suplementach diety jednym z głównych składników jest żeń-szeń. Jest to roślina, która wykazuje się działaniem prozdrowotnym. Pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Jednak najważniejsze jest to, że poprawia pamięć i koncentrację.

Co prawda, suplementy diety z żeń-szeniem zaleca się stosować w okresie zmniejszonej odporności, ale ilość nauki może powodować, że organizm się osłabia i jest w tym czasie bardziej narażony na infekcje i choroby. Dobrym sposobem na zmniejszenie tego ryzyka jest właśnie zakupienie produktu w aptece i łykanie kapsułek zgodnie z zaleceniami dostępnymi na ulotce.

Dodatkowo zimą i jesienią warto też suplementować najpotrzebniejsze witaminy, o ile nie są one dostarczane do organizmu wraz z posiłkami. Przed zakupem jakiegokolwiek produktu warto przeprowadzić kompleksowe badania, które wykażą, jakich składników nam brakuje.

One thought on “Dieta dla uczniów i studentów, czyli co jest dobre na pamięć i koncentrację”

  1. O, idealny artykuł akurat na egzaminy ósmoklasisty! Muszę pokazać go córce i wręcz nakazać jeść warzywka! Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close